Felhasználók

Felhasználónév
Jelszó
Emlékezz Rám

Utazás, Nyaralás, Látnivalók

Közép-Dalmácia

Solta-sziget

Közzétéve: May 31, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Solta-sziget A Šolta-szigetet Közép-Dalmáciában találjuk, a dalmát szigetvilágban, a Brac-szigettől nyugatra és Split-től délre. A sziget lakossága hozzávetőlegesen 1500 fő, akik nagyrészt a sziget nagyobb nyolc településén élnek.
A sziget gazdasága a szőlő-, gyümölcs- és olívatermesztésre, valamint a halászatra és a turizmusra alapul. A főbb településeinek a fele a sziget belső területein fekszenek, ezek Grohote, Gornje Selo, Srednje Selo és Donje Selo. A halászati tevékenység leginkább Maslinica öblében zajlik, amely csak az észak-nyugati szélnek van kitéve, így biztonságos kikötő a kisebb hajók számára. A szigeti turizmus főbb központjai Rogač és Nečujam.

Baska Voda

Közzétéve: May 17, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Baska Voda Baška Voda egy község Dalmácia adriai partszakaszán, 10 km-re Makarska-tól észak-nyugati irányban. A manapság rendkívül népszerű üdülő település a Makarska-i Riviéra része, ami Horvátország és Dalmácia legnépszerűbb turisztikai régiója.
A település neve állítólag mitológiai eredetű és Biston nevéhez köthető, aki a trák bistoni törzs ősapja, aki Arésznak a háború görög istenének és Kalliopénak, a vizek védelmezőjének a gyermeke.

Hvar-sziget

Közzétéve: Jan 27, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Hvar-sziget Hvar területe 299,6 négyzetkilométer, így ez a negyedik legnagyobb sziget Horvátországban. Hosszúsága 80 kilométer, amellyel a második leghosszabb szigete az országnak. A sziget turizmusa több mint 140 éve indult be, a turisták között nagyon népszerű ez a sziget. Nem is csoda, hiszen a történelmi látnivalókban gazdag Hvar sok szórakozási lehetőséget is kínál, így a fiatalok és idősek egyaránt mesésen fogják érezni itt magukat. A helyiek az olíva termelésből, a borászatból és a turizmusból élnek. A nyár alatt sok szórakoztató programon vehetnek részt azok akik a szigeten nyaralnak, a koncertek és a rendezvények egyike a másikat éri. A sziget étel és ital különlegességei pedig az ínyenceket is elkápráztatják.

Stari Grad

Közzétéve: Jan 25, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Stari Grad Stari Grad (neve szó szerint Régi Várost jelent) a Hvar-sziget északi részén található. Ez a város Európa egyik legrégebbi települése, egy hosszú, védett öböl végében található, mellette termékeny földterületek fekszenek, melyek minden időben vonzották az embereket. Stari Grad legrégebbi részei az UNESCO Világörökség részét képezik nevezetesen a Stari Grad-i síkság, amely az UNESCO Világörökség Horvátországra vonatkozó listájának a hetedik helyén található. A várost a mély Stari Grad-öböl végében találjuk, északon a Kabal-félsziget dombjai határolják, valamint a Hvar-sziget hegyvonulata délen.

Vrboska

Közzétéve: Jan 21, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Vrboska Vrboska a legkisebb település a Hvar-szigeten, gyalogosan egy fél órányi útra található Jelsa-tól. A festői táj, a sűrű fenyőerdők és a gótikus, reneszánsz, neo-román épületek varázslatossá teszik ezt a kis települést. Vrboskában sok kis híd van, amely miatt "kis Velencének" is nevezik.

Sucuraj

Közzétéve: Jan 14, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Sucuraj Sućuraj (olaszul San Giorgio-ként (Szent György) is ismert) egy festői kisváros a Hvar-sziget keleti fokánál. A dalmát partoktól mindössze 5 km-re fekszik, Hvar városától pedig 77-re. A városnak körülbelül 400 lakosa van, akik elsősorban halászatból és a turizmusból élnek. A város a Hvar-sziget keleti felének a központja. Sućuraj a Hvar-sziget egyik legnaposabb és ezért a legmelegebb pontja is, évente több mint 2700 napos órával.

Jelsa

Közzétéve: Jan 13, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Jelsa Jelsa a Hvar-sziget északi partjának a közepén fekszik. A település a tenger partján koncentrálódik, míg a külvárosi részét sűrű fenyves övezi, felfelé a domboldalon. Jelsa az egyetlen hely a szigeten amely bővelkedik az édesvíz-forrásokban. Ennek köszönhető a zöldellő növényzete, mely egyedülálló a szigeten. Amint a nyárfákkal övezett út beér Jelsába, átvisz bennünket a városi park gyönyörű növényei között, ez ritkaságnak számít a jellemzően sziklás szigeten.

Hvar

Közzétéve: Jan 5, 2011 by admin Kategória: Horvátország Közép-Dalmácia
Hvar Hvar az azonos nevű sziget egyik legszebb városa. Itt a történelmi épületek és a látványosságok sokasága várja a turistákat. A város nem csak a kultúra és a történelem kedvelői számára alkalmas hely a nyaralásra, hiszen számtalan szórakoztató programon is részt lehet itt venni, így a fiatalok is jól fogják érezni magukat, ha itt nyaralnak. A nyár a koncertek, előadások fergetegében telik, az utcákon teraszok, sátrak várják a vendégeket, ahol a helyi finomságokat lehet megkóstolni. A strand szerelmesei is jól fogják itt érezni magukat, mivel mindenhol ragyogó kék vízben fürödhetnek, a homokos partszakaszon pedig nyugodtan lehet sütkérezni. Hvar jó választás azok számára, akik a nyaralás alatt strandolni, szórakozni szeretnének, viszont a helyi kultúra és látványosságok iránt is érdeklődnek, na és a finom falatoknak sem tudnak ellenállni.

Oldal: 1 / 4