Dalmácia

 
Válassz célpontot a térképen!


Dalmácia valaha illír és dalmata törzsek lakóhelye volt. Manapság, már csak a neve utal egykori lakóira. A dalmáciai terület legnagyobb része Horvátország területén található, csak egészen kicsi rész tartozik Bosznia-Hercegovinához és Montenegróhoz, itt a Dinári-Alpok határolja. Északon a Velebit hegyláncai őrködnek. Dalmácia három részre oszlik, így Észak-, Közép- és Dél-Dalmáciára. Dalmácia az Adriai-tenger keleti partján található. Partvidéke az észak-nyugati Rab-szigettől, a dél-keleti Kotor-öbölig húzódik. Számos sziget található az Adria-i tenger ezen partvidékén, mint a Pag, Dugi Otok, Ugljan, Pašman, Brač, Hvar, Korčula, Vis, Lastovo, Mljet ... stb.

Hosszú partszakasza, számos szigete és kellemes mediterrán éghajlata miatt, Dalmácia rendkívül vonzó a turisták számára. Ezt a vonzerőt nem csak természeti adottságainak köszönheti a régió, hanem fejlett vendéglátói infrastruktúrájának is. Itt számos strand várja a napozni, fürödni vágyókat, melyek minden igényt kielégítenek, legyen az zsúfolt, luxus körülményeket biztosító kiépített strand, vagy csendes kis öböl, ahol a természet lágy ölén élvezhetjük a kristálytiszta tengert, a szikrázó napfényt és a langyos szellőt.

Nem csalódnak azok sem, akik kedvelik a gasztronómiai élvezeteket, hiszen számos helyen élvezhetjük a helyi ízeket, a luxus körülményeket biztosító vendéglőktől, a hangulatos kis tavernákig a tenger partján. Dalmácia híres borairól, innen még a borairól híres Franciaországba is exportálnak borokat, illetve borszőlőt.

A vízi sportok és a hajózás kedvelői számára Dalmácia egy igazi paradicsom, hiszen itt számos kikötőhely, marina található, illetve a sportlétesítmények is számos szolgáltatással kedveskednek a vízimádóknak, így nagyon sokféle, esetenként extrém vízi sportot kipróbálhatunk.

Észak-Dalmácia

Települések:
Nin, Zaton, Zadar, Bibinje, Biograd na Moru, Pakostane, Vodice, Sibenik, Primosten
Szigetek:
Pag-sziget, Dugi Otok, Pasman-sziget
Természetvédelmi területek:
Paklenica Nemzeti Park, Vrana-tó Természeti Park, Telascica Természeti Park, Kornati Nemzeti Park, Krka Nemzeti Park

Közép-Dalmácia

Települések:
Trogir, Split, Omis, Brela, Baska Voda, Makarska, Tucepi, Podgora, Gradac
Szigetek:
Ciovo-sziget, Solta-sziget, Brac-sziget, Hvar-sziget, Vis-sziget, Bisevo-sziget

Dél-Dalmácia

Települések:
Dubrovnik
Szigetek:
Korcula-sziget, Peljesac-félsziget, Mljet-sziget, Elafit-szigetek, Lokrum

Weboldalunkon összegyűjtöttük Észak-, Közép- és Dél-Dalmáciáról, településeiről és nevezetességeiről fellelhető információkat, hogy kedves látogatóink nyaralás előtt mindent megtudhassanak erről a régióról. Sok fénykép és cikk segít látogatóinknak a Dalmáciai nyaralóhelyek megismerésében. Számos videó is találhat oldalainkon Észak-Dalmácia, Közép-Dalmácia, Dél-Dalmácia látnivalóiról, településeiről. Cikkeinkből megtudhatja, milyen látványosságokat érdemes megtekinteni az adott településen, milyenek a szórakozási lehetőségek, hol és milyen helyi ételeket, italokat érdemes megkóstolni. Nyaralás után, látogatóink meg is oszthatják élményeiket a többi olvasóval. Bárki feltöltheti az utazása során készült videóit, vagy hozzászólhat cikkeinkhez, ezzel is segítve olvasóinkat a számukra legmegfelelőbb nyaralóhely kiválasztásában.

 

Trogir - UNESCO világörökség

RSS