Njivice

Njivice, a Krk-sziget egyik legfiatalabb települése, ezért a fejlődése is a turizmushoz köthető. A falu nevét eddig ismert írásos dokumentumok 1474-ben említik, mégpedig egy Frangepán János idejéből származó okirat. A régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a település sokkal régebbi, többek között azok a római kori romok is, amelyeket a falu határában tártak fel.


1710-ben említést tesznek egy Njivice-i villáról melynek neve olaszul "Villa di sasso bianco", horvátul pedig Beli Kamik vagyis a "Fehér szikla villa". Az elmúlt századokban a falu lakosai főként halászatból, olíva termelésből, szarvasmarha tenyésztésből és fakitermelésből tartották fenn magukat. A turizmus kezdetei Njivicében 1930-ra tehető, mikor felépült az első igazi szállodája a "Luka" (mai nevén Jadran), majd később a villa Dinka.
A falu közepén egy kikötő is található, amelynek minkét partján strandok találhatók. Ezeken zajlik a falu mindennapi élete, hiszen itt számos étterem, cukrászda és kávézó található. A strandok nagyrészt kavicsosak, vagy betonozottak, de ha elhagyjuk a települést, számos nyugodt kis öblöt találhatunk, ahol távol a civilizációtól kedvünkre élvezhetjük a természet szépségeit.


A kikötő északi felén két háromcsillagos szálloda is található, a Beli Kamik és a Jadran.
Találhatunk itt egy autós kempinget is, melynek jótékony árnyékot nyújtanak a közeli erdő árnyas fái.


Aki családias szálláshelyre vágyik, az választhat számos privát apartman közül, melyek színvonala semmiben sem marad el a hotelekétől.
A városi strand végéből egy 1,2 kilométer hosszú sétány indul el a tenger mentén, árnyékot adó fákkal szegélyezve.


Ezen a sétányon vonulnak fel a fúvós zenekarok a nyári hónapokban a vendégek szórakoztatására. Meghallgathatunk számos hagyományőrző klapa koncertet vagy részt vehetünk más szabadtéri rendezvényen is. A településnek galériája is van, ahol tekintélyes vendégművészek tárlatai tekinthetőek meg.
Ha valaki egy szelíd, békés üdülőhelyre vágyik, szép kis öblökkel a mélykék tenger partján, hűs árnyékot adó fákkal és kellemes klímával, akkor a legjobb helyet választja, ha Njivicébe látogat.


Videók
Njivice
Krk-sziget
Kvarner-öbölSzólj hozzá

Hozzászólások

Légy te az első hozzászóló

Kapcsolódó cikkek

 • Krk-sziget
  Krk-sziget
  A Krk-sziget a Magyarországhoz legközelebb eső mediterrán sziget, de nem csak ezért kedvelt üdülőhelye a magyar turistákna...
 • Risnjak Nemzeti Park
  Risnjak Nemzeti Park
  A Risnjak Nemzeti Park (horvátul: Nacionalni park Risnjak) Horvátország északi határától nem messze található, Karlovac és...
 • Észak-Velebit Nemzeti Park
  Észak-Velebit Nemzeti Park
  Az Észak-Velebit Nemzeti Park (horvátul: Nacionalni park Sjeverni Velebit) a Velebit-hegylánc északi részén terül el. Maga...
 • Ucka Természeti Park
  Ucka Természeti Park
  Az Učka Természeti Park területe az Učka-hegyre és a Ćićarija-fennsík egy részére terjed ki. A parkot az Észak-Adriai part...
RSS